PRO ZDRAVÍ JEDEN DENNĚ



Dnes je najdeme na pultech obchodů v mnoha druzích a chutích, ale dřív se prodával v malých porcelánových nádobkách jen v lékárnách jako lék. Průmyslová výroba této výborné potraviny začala před 100 lety v Barceloně.

Samozřejmě, původ jogurtu má tisíciletou historii. Jeho primitivní výrobu znaly nomádské kmeny i dávní obyvatelé Turecka, odkud se dostal do Evropy. Traduje se například, že pomohl vyléčit francouzského krále Františka I. od zažívacích potíží.

Studiu mikroflóry jogurtu a jeho vlivu na stárnutí se věnoval i Rus Ilja Mečnikov v Pasteurově ústavu v Paříži. Doporučoval pravidelnou konzumaci jogurtů podle vzoru bulharských venkovanů, kteří se pravděpodobně díky němu dožívali vysokého věku," tvrdí ing. Jiří Kropáček, CSc., předseda Českomoravského mlékárenského svazu.

Není bez zajímavosti, že i Daniel Carasso, po němž jeho otec pojmenoval výrobky Danone, se dožil 104 let. I on v oblasti jogurtových kultur spolupracoval s Pasteurovým ústavem a s dalšími lékařskými kapacitami.

Proč jogurt

Jogurty jsou velmi hodnotnou složkou výživy, významným zdrojem kvalitních živočišných bílkovin a vápníku. Jogurtové bakterie příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry a tím metabolické procesy trávicího traktu.


Jogurt vždy obsahuje živé bakterie v přesně definovaném množství, a to až do konce data trvanlivosti. Jogurtová kultura obsahuje Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus s nejméně 10 miliony živých zárodků v 1 gramu. Podle poměru laktobacilů a streptokoků se mění konečná chuť výrobků; převažují-li lehce laktobacily, pak je chuť kyselejší - a naopak. Jogurt může obsahovat i jiné, například probiotické bakterie.


Fermentace mléka při výrobě jogurtu snižuje obsah laktózy, a tím se zlepšuje její snášenlivost pro ty, kdo se potýkají s laktózovou intolerancí.

Řecký jogurt anebo jogurt řeckého typu?

Základem výroby řeckého jogurtu je odstranění syrovátky (po fermentaci mléka jogurtovou kulturou). Tím se výrazně zvýší sušina produktu a tím i bílkovin. Jogurt tohoto typu má hustou krémovitou konzistenci.

Jogurt řeckého typu obsahuje přidané bílkoviny, chuťové a konzistenční vlastnosti jsou podobné.

Výživové vlastnosti všech typů výrobků jsou při stejném obsahu tuku a bílkovin zcela identické.

Ovocné nebo bílé? Ve sklenici?

Ovocné nebo jinak ochucené jogurty mohou obsahovat sacharidy nebo sladidla. Na kvalitu základního produktu nemají negativní vliv. Pokud jogurt zraje přímo v obalu, v němž se prodává, jeho kvalita je stejná jako u ostatních výrobků.

Pro linii

Konzumace jogurtu zvyšuje pocit sytosti, a tak pro mnohé z nás, kteří si chtějí udržet zdravou váhu, je i tento benefit významnou informací. V naší republice ročně sníme asi 15 kg jogurtů a dalších zkysaných mléčných výrobků, což je podstatně méně, než je průměr (19 kg) v ostatních evropských zemích.

Mgr. Jana Ulíková

Zpět

DOPORUČUJEME

Inca Collagen Lactase Sedatif Právní poradna Kongresy Alphega Družstvo lékáren Instagram

OBSAH

PROFI

MINERÁLNÍ SOLI NA(D) ZLATO POZOR NA INTOLERANCI LAKTÓZY LZE UŽÍVAT KOLAGEN I V PRŮBĚHU TĚHOTENSTVÍ A PO PORODU? KALEIDOSKOP HOMEOPATIE ZA TÁROU: PYLOVÁ ALERGIE ZEPTALI JSME SE ZA VÁS... REZISTENCE BAKTERIÍ NA ANTIBIOTIKA JE VĚTŠÍ PROBLÉM, NEŽ SE ZDÁ TELEMEDICÍNA ANO – ALE ROZUMNĚ PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2020: KATEGORIE KOJENECKÁ VÝŽIVA NOVINKY Z LÉKÁRENSKÉHO SORTIMENTU PTALI JSTE SE BĚHEM ONLINE KONFERENCE… REPORTÁŽ: PŘEDÁNÍ PEČETI ODBORNÁ LÉKÁRNA HEMOROIDY NEMUSÍ BÝT TABU, NENÍ NUTNO SE DRŽET STEREOTYPU PŘI JEJICH ŘEŠENÍ ZA TÁROU TOP 5 ČLÁNKŮ DUBNA NOVINKY Z PORTÁLU EDUCOMM 5-2020 KNIŽNÍ NOVINKY ROZHOVOR S FARMACEUTICKÝM TECHNOLOGEM DAVIDEM VETCHÝM ŘEŠENÍ VAGINÁLNÍCH POTÍŽÍ Z POHLEDU LÉKÁRNÍKA I. KAZUISTIKY Z PRAXE KLINICKÉHO FARMACEUTA JAK POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM VITAMINEM D JAK PODPOŘIT PLODNOST V KARANTÉNĚ? 10 DŮVODŮ, PROČ SE NECHAT OČKOVAT ČÍHÁ V POTRUBÍ UZAVŘENÝCH PROVOZOVEN LEGIONELLA? STUDIE JÁ A COVID-19 AKTIVITY INOVATIVNÍHO FARMACEUTICKÉHO PRŮMYSLU NA PODPORU BOJE PROTI EPIDEMII KORONAVIRU

RELAX

KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO PSY CANVIT CHONDRO FILLERINA V BOJI S ČASEM PROČ JSOU ZINEK A SELEN DŮLEŽITÉ PRO NAŠE TĚLO NOVÁ GENERACE PROBIOTIK V KOMBINACI S PREBIOTIKY! PSYCHOLOGIE KRIZOVÝCH SITUACÍ JAK V KARANTÉNĚ NEPŘIBRAT A ZŮSTAT FIT? OCHRANA KŮŽE – TRENDY, NOVINKY, NÁPADY JAK SPRÁVNĚ UCHOVÁVAT POTRAVINY? ONLINE KONFERENCE HEALTHCOMM UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL
Ochrana osobních údajů
©2015-20 Health communication s.r.o., magazin@hcom.cz