PRO ZDRAVÍ JEDEN DENNĚ



Dnes je najdeme na pultech obchodů v mnoha druzích a chutích, ale dřív se prodával v malých porcelánových nádobkách jen v lékárnách jako lék. Průmyslová výroba této výborné potraviny začala před 100 lety v Barceloně.

Samozřejmě, původ jogurtu má tisíciletou historii. Jeho primitivní výrobu znaly nomádské kmeny i dávní obyvatelé Turecka, odkud se dostal do Evropy. Traduje se například, že pomohl vyléčit francouzského krále Františka I. od zažívacích potíží.

Studiu mikroflóry jogurtu a jeho vlivu na stárnutí se věnoval i Rus Ilja Mečnikov v Pasteurově ústavu v Paříži. Doporučoval pravidelnou konzumaci jogurtů podle vzoru bulharských venkovanů, kteří se pravděpodobně díky němu dožívali vysokého věku," tvrdí ing. Jiří Kropáček, CSc., předseda Českomoravského mlékárenského svazu.

Není bez zajímavosti, že i Daniel Carasso, po němž jeho otec pojmenoval výrobky Danone, se dožil 104 let. I on v oblasti jogurtových kultur spolupracoval s Pasteurovým ústavem a s dalšími lékařskými kapacitami.

Proč jogurt

Jogurty jsou velmi hodnotnou složkou výživy, významným zdrojem kvalitních živočišných bílkovin a vápníku. Jogurtové bakterie příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry a tím metabolické procesy trávicího traktu.


Jogurt vždy obsahuje živé bakterie v přesně definovaném množství, a to až do konce data trvanlivosti. Jogurtová kultura obsahuje Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus s nejméně 10 miliony živých zárodků v 1 gramu. Podle poměru laktobacilů a streptokoků se mění konečná chuť výrobků; převažují-li lehce laktobacily, pak je chuť kyselejší - a naopak. Jogurt může obsahovat i jiné, například probiotické bakterie.


Fermentace mléka při výrobě jogurtu snižuje obsah laktózy, a tím se zlepšuje její snášenlivost pro ty, kdo se potýkají s laktózovou intolerancí.

Řecký jogurt anebo jogurt řeckého typu?

Základem výroby řeckého jogurtu je odstranění syrovátky (po fermentaci mléka jogurtovou kulturou). Tím se výrazně zvýší sušina produktu a tím i bílkovin. Jogurt tohoto typu má hustou krémovitou konzistenci.

Jogurt řeckého typu obsahuje přidané bílkoviny, chuťové a konzistenční vlastnosti jsou podobné.

Výživové vlastnosti všech typů výrobků jsou při stejném obsahu tuku a bílkovin zcela identické.

Ovocné nebo bílé? Ve sklenici?

Ovocné nebo jinak ochucené jogurty mohou obsahovat sacharidy nebo sladidla. Na kvalitu základního produktu nemají negativní vliv. Pokud jogurt zraje přímo v obalu, v němž se prodává, jeho kvalita je stejná jako u ostatních výrobků.

Pro linii

Konzumace jogurtu zvyšuje pocit sytosti, a tak pro mnohé z nás, kteří si chtějí udržet zdravou váhu, je i tento benefit významnou informací. V naší republice ročně sníme asi 15 kg jogurtů a dalších zkysaných mléčných výrobků, což je podstatně méně, než je průměr (19 kg) v ostatních evropských zemích.

Mgr. Jana Ulíková

Zpět

DOPORUČUJEME

Canephron Canephron Právní poradna První volba Kongresy Hotel Olympik Praha Alphega Družstvo lékáren Instagram

OBSAH

PROFI

VELKÁ PODZIMNÍ HRA VAGINÁLNÍ SUCHOST? ŽÁDNÉ TABU! BIOLOGICKY AKTIVNÍ LÁTKY V DOPLŇCÍCH STRAVY OVLIVŇUJÍCÍ ČINNOST MOZKU KALEIDOSKOP HOMEOPATIE ZA TÁROU: OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Dr. Conti a VR srdce MĚŘENÍ PRUŽNOSTI CÉV ODHALÍ MOŽNÁ RIZIKA PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA: KATEGORIE SUCHÝ KAŠEL VÝSLEDKY PRŮZKUMU JAK LÉKÁRNÍCI VNÍMAJÍ DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE? – II. ČÁST NOVINKY Z LÉKÁRENSKÉHO SORTIMENTU PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2019 – VÝBĚR LISTOPAD VLIV OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN NA KVALITU ŽIVOTA: DEPRESE SCHŰSSLEROVY SOLI V LÉČBĚ NACHLAZENÍ TOP 5 ČLÁNKŮ ŘÍJNA 2019 NOVINKY Z PORTÁLU EDUCOMM 11-2019 KNIŽNÍ NOVINKY ZÁSADY LÉČBY VARIXŮ DOLNÍCH KONČETIN FARMACEUTICKÉ ASISTENTY ZASTŘEŠÍ NOVÁ PROFESNÍ KOMORA PILOTNÍ SCREENING ODHALUJE JEDNU PLICNÍ NEMOC ZA DRUHOU MIGRÉNA JAKO ŽIVOTNÍ A PRACOVNÍ PŘEKÁŽKA 5 VYŠETŘENÍ, KTERÉ BY MĚLA ABSOLVOVAT KAŽDÁ ŽENA PO PADESÁTCE PŘÍPRAVEK NUCALA VÝZNAMNĚ SNIŽUJE EXACERBACE TĚŽKÉHO EOZINOFILNÍHO ASTMATU ŽENY SE BOJÍ GYNEKOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ, KTERÉ JIM MŮŽE ZACHRÁNIT ŽIVOT

RELAX

SYNDROM SUCHÉHO OKA NEPODCEŇUJTE, ALE ŘEŠTE OKAMŽITĚ! PLICNÍ LÉKAŘI MLUVÍ O DÝCHÁNÍ A STRESU VÝSLEDKY TESTOVÁNÍ REISHI ANTI-AGE SÉRUM S VITAMÍNEM C Týden vědy a techniky AV ČR 2019 ELIŠKA A JAKUB OPĚT DOMINUJÍ ROZHOVOR S VOJTĚCHEM BABIŠTOU O KAMPANI SDÍLÍME KRÁSU - ON+ONA 4 DRUHY PODZIMNÍHO OVOCE, KTERÉ ÚTOČÍ NA SKLOVINU …a jak ji ochránit VERONIKA MAREŠOVÁ: ZEŠTÍHLUJE ČERNÁ BARVA? UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL
Ochrana osobních údajů
©2015-18 Health communication s.r.o., magazin@hcom.cz