MATÉ - NÁPOJ PODÁVANÝ V TYKVI



PharmDr. Jan Martin, Ph.D.

V předchozích dílech o kofeinových drogách jsme si představili guaranu a kolovník. Dnes se budeme zabývat další rituální rostlinou se stimulačním účinkem - cesmínou paraguajskou (Ilex paraguariensis A. St. Hil.).

Když se španělští kolonizátoři seznamovali s životem jihoamerických domorodých kmenů, byli často pohoštěni nápojem zvaným ca'iguá. Španělům se ale lépe vyslovovalo slovo mati, které bylo ve spojení s nápojem také často užíváno, a které se později změnilo na „maté". Jde ovšem o nedorozumění, slovo mati označovalo pouze nádobu, ve které byl nápoj podáván, nikoli vlastní nápoj. Tou nádobou býval buď hliněný hrnek, nebo sušená dutá tykev.

 

Cesmína paraguajská ovšem nebyla užívána jen ve formě tohoto horkého nápoje. Domorodci daleko častěji prostě jen žvýkali čerstvě utržené listy - nápoj byl jen obřadnější a rituální forma.

Způsob zpracování tohoto keře se dodnes liší kmen od kmene, ale většinou spočívá v usekání špiček větví a jejich rychlé sušení nad ohništěm. Někdy se větve přímo protahují skrz plamen, potom se listy otrhají a nad ohněm dosouší. Takto zpracované maté má výraznou kouřovou chuť a v ČR se pro něj vžil název Maté pampero. Méně tradičním způsobem je sušení na slunci nebo uměle v sušárně, při kterém více vyniká zemité aroma cesmíny (Maté rancho). V průmyslovém měřítku se suší v sušárnách, a to tak, aby sušení probíhalo co nejrychleji a při vyšších teplotách - jen v tom případě dojde k rychlé inaktivaci enzymů a listy si zachovávají světlezelenou barvu.

Cesmína paraguajská obsahuje purinové alkaloidy, zejména kofein (0,7 - 2 %) a menší množství theobrominu - asi 0,5 %. Stejně jako v čaji nebo guaraně jsou částečně vázány na tříslovinu a v průběhu zpracování se uvolňují. Tradičně připravený nápoj maté je svojí silou zhruba srovnatelný se zeleným čajem nebo kávou. Někdy je nápoj dochucován cukrem, citrusy nebo mátou.

 

 

Kromě cesmíny paraguajské se někdy pod označením maté nebo yerba maté produkují i příbuzné druhy cesmín, které rovněž obsahují kofein. Jsou podobné svými obsahovými látkami i účinkem, pouze se mírně odlišují svojí chutí.

Cesmína díky kofeinu prokazatelně stimuluje nervovou soustavu, povzbuzuje srdeční činnost a mírně zesiluje výkon svalů. Kofein ve spojení s pohybovou aktivitou má vliv i na redukci obezity, a právě u tohoto problému se maté doporučuje nejvíce. Z několika provedených klinických studií vyplývá, že v dávkách vyšších než 3 g denně užívaných dlouhodobě (po několik měsíců) dochází ke snížení podkožního tuku a k celkové redukci tělesné hmotnosti. Je to pravděpodobně v důsledku snížené chuti k jídlu, vzniku pocitu přebytku energie a zvýšené ochoty k pohybovým aktivitám. Roli hraje i schopnost kofeinu připravovat tělo na fyzický výkon zvýšením metabolismu tuků, jejich rychlejším odbouráváním v tukové tkáni a přesunem mastných kyselin do krve.

Stejně jako ostatní rostliny s obsahem kofeinu není vhodná pro děti, ani pro těhotné a kojící ženy. Rovněž se nedoporučuje lidem s vysokým krevním tlakem, může vyvolat bolesti hlavy, nespavost a podrážděnost.

Maté není vhodné kombinovat s jinými látkami obsahujícími kofein nebo s jinými stimulanty. Dlouhodobé pravidelné užívání může vyvolat závislost - stejnou jako je závislost na kávě a jiných kofeinových stimulantech.

Zpět