MAGNESIUM – JAKOU FORMU SPRÁVNĚ VYBRAT A DOPORUČIT?



Magnesium je obsaženo ve všech tkáních a účastní se více než 360 biochemických reakcí, včetně proteinové syntézy a testosteronové produkce, inzulínové senzitivity, absorpce kalcia a regulace sympatiku. Závisí na něm doslova všechny tělesné systémy.

Hlavní účinky hořčíku:

  • dodává energii a vytrvalost
  • pomáhá udržovat dobrou fyzickou a psychickou kondici
  • působí proti křečím
  • posiluje nervovou soustavu
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • působí proti ranním únavám (nedospáním)
  • tlumí bolesti hlavy
  • zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů a zubů
  • reguluje množství cholesterolu v organizmu (s lecitinem a vitaminem B6)
  • brání vzniku močových kamenů

Proti uchovávání a správnému vstřebávání hořčíku působí vlivy znečištěného prostředí, konzumace alkoholu nebo kávy, kouření, užívání hormonální antikoncepce, antibiotik a také zvýšená spotřeba rafinovaného cukru a bílého pečiva. I proto je třeba vybrat takovou formu hořčíku, která zaručí co nejvyšší vstřebatelnost.

V nabídkách výrobců se setkáváme s nejrůznějšími typy magnesia. Ty nejvíce dostupné jsou přitom bohužel také ty nejméně efektivní. Tím nejběžnějším a také nejlevnějším je magnesium oxid, který má však velmi nízkou využitelnost (4 %) a ve světě se používá spíše jen jako laxativum. Tomu bychom se měli v našem doporučení vyhnout, jelikož se využije opravdu jen zlomek samotného minerálu. Obdobně je na tom magnesium laktát, který má také nižší vstřebatelnost, a především možné projímavé účinky, po jeho užívání se vyskytují i bolesti břicha. Určitě nelze preferovat ani hořčík ve formě glukonátu (alergie, průjem) a aspartátu (potencionálně neurotoxický). Další možná forma magnesium chloride obsahuje pouze 12 % hořčíku.

Oblíbený začíná být magnesium citrate, který je sice dobře vstřebatelný, ale ve vyšších dávkách má také projímavé účinky. Další formy jako např. magnesium sulfát (Epsomská sůl) nebo chlorid hořečnatý se využívají spíše pro externí aplikaci.

Nejefektivnější formou magnézia, která působí na nejvíce úrovních a může ji užívat úplně každý, je Magnesium bisglycinate, tedy magnesium navázané na aminokyselinu glycin, označuje se jako chelátová forma a její využitelnost organismem je zhruba 80 %, a to bez nežádoucích vedlejších účinků.

Minerální cheláty jsou pro lidské tělo přirozenou formou minerální látky. Chelát znamená v latině "drábek". Chelátující činidlo je látka, která může pohltit molekuly minerální látky. Minerál, v tomto případě magnesium, je sevřen mezi dvěma aminokyselinami v tzv. chelátových kleštích (aminokyselina-minerál-aminokyselina). Během procesu trávení může chelátová forma vzniknout, pokud ovšem přijímáme minerál přímo jako chelát, můžeme přeskočit tvorbu samotného chelátu. Minerální cheláty jsou pro organismus mnohem lépe vstřebatelné než organické a anorganické formy minerálů.

Chelátové formy magnesia se již začínají objevovat i v našich lékárnách. Jedním takovým přípravkem je např. doplněk stravy Magnesium chelate + B6 od společnosti Salutem Pharma. Jedná se o tekuté magnesium s výbornou višňovou příchutí. Objednávat lze na LVO Phoenix, PDK kód: 3732576. 

www.salutempharma.cz

Zdroje:
1. Cheláty vs. organické a anorganické formy minerálů, Zdraví, 18. 3.2015, dostupné z:
http://www.ustavprovyzivu.cz/?p=82
2. https://naturalcalm.ca/magnesium-carbonate-citrate-glycinate-whats-the-difference/
3. Greenwood, Norman N.; Earnshaw, A. (1997), Chemistry of the Elements (2nd ed.), Oxford: Butterworth-Heinemann, ISBN 0-7506-3365-4 p 910
4. https://www.cardiomenderweightloss.com/magnesium-deficiency/
5. https://www.isotrope.com/magnesium-glycinate/

Zapojte se v srpnu do naší rubriky Na vlastní kůži a zkuste se stát jedním ze Sedmi statečných, kteří otestují benefity doplňku stravy Magnesium chelate + B6 od Salutem Pharma.


ZAPOJTE SE DO TESTOVÁNÍ doplňku stravy Magnesium chelate + B6 375 mg od společnosti Salutem Pharma!


Odpovězte správně na magazin@hcom.cz do konce srpna 2019 na soutěžní otázku a sedm vylosovaných získá přípravek Magnesium chelate + B6 375 mg k testování v průběhu měsíce září.

POZOR: Jedinou podmínkou účasti v soutěži je ochota spolupracovat na vyhodnocení dle zaslaných parametrů testování produktu v říjnovém vydání Magazínu!


Soutěžní otázka:

Které činnosti negativně ovlivňují hladiny hořčíku v organismu?

a) Koupání ve studené vodě

b) Kouření, konzumace alkoholu a bílého pečiva

c) Častá konzumace špenátu a mořských ryb

Zpět
Ochrana osobních údajů
©2015-18 Health communication s.r.o., magazin@hcom.cz