4 DRUHY PODZIMNÍHO OVOCE, KTERÉ ÚTOČÍ NA SKLOVINU …a jak ji ochránit



Romantické podzimní období máme spojené s posledními slunečnými dny, s vybarvením přírody, s dozráváním ovoce. Až si budete užívat téhle zlatem (a někdy i deštěm a mlhou) zalité idylky, nezapomeňte myslet na svůj chrup. Některé sezónní dobroty, které v tomto období častěji konzumujeme, dávají totiž našim zubům pěkně zabrat. 

Jablka

Traduje se, že jablko vyčistí zuby stejně jako zubní kartáček. S tím se ale nedá úplně souhlasit. Tím, že jablko okusujeme, můžeme opravdu odstranit z některých částí zubů povrchové nečistoty. Nicméně zubní hygienu rozhodně nenahradí.

Jablko obsahuje, stejně jako mnohé další ovoce, cukry a ovocné kyseliny. Tyto kyseliny mění pH v našich ústech a doslova nám naleptávají zubní sklovinu. A s jejím oslabením se pojí mnoho dlouhodobých problémů, včetně zvýšené citlivosti chrupu," upozorňuje zubní lékařka Andrea Vágnerová. Sáhněte tedy raději jak po šťavnatém jablku, tak po kvalitním zubním kartáčku a dalším dentálním příslušenství.

Hroznové víno

Hroznové víno obsahuje nepřeberné množství vitamínů a minerálů, ale také vysoký podíl cukrů. V průměru je to asi šestina váhy. Pokud si tedy dáme ke svačině 100 gramů tohoto ovoce, zkonzumujeme zároveň kolem 16 gramů cukrů, což jsou pro představu 3 - 4 lžičky.

Zbytky cukrů z ovoce ponechané v ústech a v mezizubních prostorech jsou zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu. Bakterie, které máme v ústech, totiž přeměňují tyhle zbytky cukrů na kyseliny, a ty vedou k demineralizaci zubní skloviny," zdůrazňuje Vágnerová.

Pokud si častěji pochutnáváme na sladkém nebo kyselém ovoci, je lepší sáhnout rovnou po takové zubní pastě, která je určená přímo k boji s cukernými kyselinami. Na českém trhu je přímo k tomu nově určen oranžový elmex anti-caries. Obsahuje totiž látky, které neutralizují kyseliny bakteriálního původu a brání rozvoji počátečních zubních kazů," doplňuje Klára Tupá ze společnosti Colgate-Palmolive ČR.

Borůvky a ostružiny

Lesní a zahradní bobule, zejména borůvky a ostružiny, se doporučují pro bohatost na antioxidanty. Jsou pro tělo důležité, protože mimo jiné zneškodňují volné radikály v našem těle. Šťávy z těchto bobulovitých pochoutek mají ale zároveň velké množství pigmentů, které při styku se zubní sklovinou reagují. Dochází pak ke vzniku skvrn a tmavého zabarvení. Ideální je tedy konzumovat je takzvaně za čerstva a vcelku. Pokud si přece jen nedokážete odpustit jejich odšťavnění, sáhněte při pití po brčku, protože díky němu se pigment na zuby nedostane. Zvolit byste měli samozřejmě ekologickou formu brčka, doporučují se třeba ta vyrobená z nerezu, bambusu či kukuřice. 

Citrusové šťávy

Pořádně žlutý citron si sice na zahradě neutrhneme, nicméně k období podzimu nerozlučně patří. Hlavně proto, že se snažíme posílit maximálně imunitu před blížící se chladnou zimou. I tady ale platí, že nic se nemá přehánět. Citrusové šťávy jsou opět potravinou, která je pro zuby agresivní, hlavně kvůli obsahu kyselin.

Vynechat je v jídelníčku určitě není řešením. Ideální je ale účinky kyselin minimalizovat. Třeba tím, že po vypití citrusové šťávy hned vypláchneme ústní dutinu obyčejnou vodou. Alternativou je taky konzumovat kyselé ovoce společně s neutrální potravinou, třeba s mléčným produktem," radí dentální hygienistka Iveta Stará. Podle ní jde totiž hlavně o to, stimulovat produkci slin, které "naředí" vzniklé kyselé prostředí v ústech. Docílíme toho třeba i žvýkačkou nebo bonbonem bez cukru. 

Zdroj: LESENSKY.CZ s.r.o.

Úvodní ilustrační foto: Shutterstock

Zpět

DOPORUČUJEME

Canephron Právní poradna První volba Kongresy Hotel Olympik Praha Alphega Družstvo lékáren Instagram

OBSAH

PROFI

VELKÁ VÁNOČNÍ HRA JAK ZVLÁDNOUT PŘEDVÁNOČNÍ OBDOBÍ V POHODĚ PŮVOD SUROVIN V DOPLŇCÍCH STRAVY KALEIDOSKOP HOMEOPATIE ZA TÁROU: BUDOU VÁNOCE ŠŤASTNÉ A VESELÉ? VR: PLÍCE VE ZDRAVÍ A NEMOCI DEMENCE NEMUSÍ NUTNĚ DOPROVÁZET STÁŘÍ A NEJEN SENIOŘI TRPÍ PORUCHAMI PAMĚTI INDIVIDUALIZOVANÁ PROBIOTIKA JSOU REVOLUCÍ V PROBIOTICKÉ SUPLEMENTACI VÝSLEDKY PRŮZKUMU JAK LÉKÁRNÍCI VNÍMAJÍ DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE? – III. ČÁST NOVINKY Z LÉKÁRENSKÉHO SORTIMENTU APLIKACE ZÁCHRANKA A MOBILNÍ ROZHLAS BUDOU SPOLEČNĚ VAROVAT PŘED NEBEZPEČÍM DOBRÝ ANDĚL JAK ULEVIT OD ZAŽÍVACÍCH POTÍŽÍ? TOP 5 ČLÁNKŮ LISTOPADU 2019 NOVINKY Z PORTÁLU EDUCOMM 12-2019 KNIŽNÍ NOVINKY VELKÝ ÚKLID MOZKU PŘI SPÁNKU POMÁHÁ V PREVENCI ALZHEIMEROVY NEMOCI FARMACEUTICKÉ ASISTENTY ZASTŘEŠÍ NOVÁ PROFESNÍ KOMORA CHOPN JE PREVENTABILNÍ NEMOC VZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ V ČECHÁCH BUDOUCÍ LÉKÁRNÍCI NA PRAŽSKÉM KONGRESU UNIKÁTNÍ TYP VAZBY ENZYMU BILIRUBIN OXIDÁZA JE ZÁSADNÍ PRO ROZVOJ BIOTECHNOLOGICKÝCH APLIKACÍ OBRAZY SI „ŘEKNOU“, JAK SE NA NĚ MÁ ČLOVĚK DÍVAT

RELAX

VÝSLEDKY TESTOVÁNÍ UMĚLÝCH SLZ JAK NAJÍT VNITŘNÍ KLID? VYHODNOCENÍ KLOUBNÍ PÉČE ANTI-AGE SÉRUM S VITAMÍNEM C STUDUJ ZDRÁVKU: FARMACEUTICKÝ ASISTENT ČÍM SE ZAHŘÁT V SYCHRAVÝCH DNECH? VSAĎTE NA ZÁZVOR, OBYČEJNOU VODU SE SKOŘICÍ A OBILNINOVÉ KAŠE PĚT ZNAKŮ, KTERÉ DĚDÍME PO TATÍNKOVI JAK NA VÁNOCE S MINIMEM ODPADU? MÝTY O BARVÁCH: RŮŽOVÁ UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL
Ochrana osobních údajů
©2015-18 Health communication s.r.o., magazin@hcom.cz