
Odlehčete zažívání po vánočním hodování! Pokud jste si během prosince a ledna užívali, nebyli jste v jídle zrovna střídmí, zkuste udělat v únoru pro svůj žaludek a střeva malou renesanci. Začít můžete tím, že se zapojíte do osvětové kampaně Suchej únor a bude zdrženliví v konzumaci alkoholu. Tipy, co si naservírovat na stůl, přinášíme spolu se společností Everli. Vyzkoušejte veganské nebo jinak odlehčené recepty, které jsou složené ze zdravých ingrediencí s potřebnou výživovou hodnotou pro vaše tělo, které pomalu z klidnějšího režimu zimy přechází do aktivnějšího jara.
VEGANSKÉ ENCHILADAS
Budete potřebovat:
Na náplň
200 ml zeleninového vývaru
200 g rajčatového protlaku
200 g kukuřice
200 g nakládaných opečených paprik
1 plechovku černých fazolí
1 stroužek česneku
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl, pepř
Na omáčku
100 g kešu oříšků
šťávu z 1/2 limetky
12 lžic rostlinného mléka
1 lžíci lahůdkového droždí
1 lžičku kremžské hořčice
sůl, pepř
+ tortilly, avokádo, chilli, koriandr
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na cca 160° a kešu oříšky zalijte horkou vodou. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na náplň tortill, papriky nakrájejte na jemno. Do jedné tortilly dejte 2-3 lžíce náplně, smotejte ji a položte do zapékací mísy nebo na plech. Jakmile jsou všechny naplněné, dejte je na 15-20 minut péct. Mezitím přidejte ingredience na omáčku do mísy a mixujte, dokud není omáčka hladká. Servírujte s avokádem nakrájeným na proužky a zalijte omáčkou.
........
RIZOTO S ČERVENOU ŘEPOU
Na 4 porce si nachystejte:
400 g arborio rýže
1 červenou cibuli
2 červené řepy
1dcl červeného vína
1l vývaru
50 g parmezánu
1 lžíci másla
čerstvý tymián
olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Na olivovém oleji osmažte cibuli a přidejte na proužky nakrájenou červenou řepu. Po chvilce přisypte rýži a orestujte. Jakmile začne jemně syčet, můžete přilít víno a nechat ho téměř odpařit. Poté postupně přilévejte vývar, dokud není rýže uvařená. Nyní už můžete vypnout plotnu a do rizota přimíchat parmezán, máslo, tymián a dochutit jej solí a pepřem.
........
POLÉVKA S LOSOSEM
Na 4 porce budete potřebovat:
400 g lososa (může být i uzený)
4ks brambor
1,2l rybího vývaru
1 hrnek šlehačky
2 lžíce mouky
2 pórky
2 lžíce másla
šťáva z 1/2 citronu
mořská sůl, pepř, bylinky na ozdobení
Postup:
V hlubokém hrnci rozehřejte máslo, přisypte pórek, po chvíli mouku a poté důkladně míchejte. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Poté přidejte rybu a šlehačku a vařte 3-5 minut dokud ryba nezměkne. Vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte pepřem a solí.
Misí společnosti Everli je pomoci lidem zjednodušit život při nakupování potravin. Společnost byla založena v roce 2014 a za pouhých 7 let se stala evropským lídrem mezi online tržišti s potravinami.
Zdroj receptů a fotek: Everli, https://cz.everli.com/cs
V březnu, konkrétně 5. a 6. 3. 2010, se v Brně konal vůbec první kongres Health communication. Z dochovaného programu se dozvíme, že mezi lektory byli PhDr. MUDr. Miroslav Krejčíř, Mgr. Jiří Jedelský nebo PhDr. Jarmila Daxnerová Kvapilová. Témata byla tedy nasnadě: Co vše je možné na první pohled zjistit o klientovi v lékárně, Stres v lékárně nebo Optimální komunikace farmaceutického asistenta. Vzpomínku Miroslava Krejčíře na začátky spolupráce se společností Health communication najdete mezi dalšími v článku BEZ SPOLUPRÁCE SE SKVĚLÝMI LIDMI SKVĚLOU AKCI NEUDĚLÁŠ! na aktuálním Magazínu. Historické fotografie z prvního brněnského kongresu si pak můžete prohlédnout na https://www.healthcomm.cz/ v oddíle ARCHIV. Ať jste již byli účastníky brněnského kongresu před 15 lety, nebo jste v té době zatím jen studovali, můžeme se opět v Brně všichni setkat toto jaro, a to v Quality Hotel Brno Exhibition Centre 9. 4. 2025, kde v jeden den proběhnou dva Pharmacy eventy - dopolední a odpolední, z nichž každý je samostatně akreditován u ČLnK.
Srdečně vás zveme na první, prezenční kongres roku 2025, který se bude konat 9. dubna 2025 v Brně, v Quality Hotelu Brno Exhibition Centre. Kongres bude rozdělený na dopolední a odpolední část, každá bude samostatně akreditována. Kongres je určený pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Opět se můžete těšit na kvalitní odborný program a na setkání s lektory, partnery i kolegy z lékáren. Registrovat se můžete již nyní na stránce organizátora: https://www.healthcomm.cz/. Při registraci můžete využít volný vstup přes kód Magazínu: MAG25BR