Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VÁNOCE BEZ CUKRU?



Vánoční svátky jsou spojené se štědrostí a pohostinností a málokdo nabídkám vánočního cukroví a lahodných pokrmů odolá. Jak jsou na tom lidé s diabetem? Jaké mohou být DIA Vánoce?

„Lidé trpící diabetem 1. typu by se měli racionálně stravovat a zohledňovat potraviny, které jim ovlivňují glykémii, provádět pravidelný selfmonitoring a zařazovat dostatečnou pohybovou aktivitu," říká nutriční terapeutka Romana Fatková z Fakultní nemocnice v Plzni a dodává, že pro diabetika vlastně nejsou žádné potraviny naprosto nevhodné.

„Diabetická dieta není žádná speciální dieta, je to ve skutečnosti racionální strava, kterou bychom měli konzumovat všichni. Pouze některé potraviny by měli diabetici konzumovat v omezeném množství, aby nedocházelo k velkým výkyvům glykémie. Jedná se třeba o ovoce, sladkosti nebo alkohol," upřesňuje nutriční terapeutka.

Z hlediska racionální stravy by v cukrovinkách by mělo být co nejmenší množství složených sacharidů. Využívejte proto suroviny, které obsahují jen malé množství sacharidů jako například tvaroh, bílý jogurt a jablka. S řepným a třtinovým cukrem, medem i umělými sladidly nakládejte uvážlivě, nemusíte se jich však nadobro vzdát. 

Dia nebo light?

Diabetici musí užívání cukru podstatně omezit, a proto patří mezi nejvýznamnější „cílovku" výrobků, které obsahují náhradní sladidla. Potraviny s označením „dia" nebo „light" přitom diabetes neléčí a pro diabetiky nemají žádnou větší výhodu.

„Umělá sladidla mnohdy nemají potřebný objem a strukturu, kterou cukr v pečení vytváří, někdy také zanechávají pachuť. Nemá příliš smysl nahrazovat cukr moukou, protože ta má téměř stejný obsah sacharidů, " říká MUDr. Klára Picková z pražské nemocnice IKEM.

V České republice je podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb. a nařízení komise EU č. 1129/2011 povoleno celkem sedmnáct náhradních sladidel. Můžeme je rozdělit podle toho, jak byla vyrobena, na chemická umělá sladidla (například aspartam, acesulfam nebo sacharin) a na přírodní náhradní cukry (sorbitol, fruktózu a další látky cukerné povahy, které jsou obsažené především v ovoci). U fruktózy ale pozor!  Fruktózu vychytávají játra, a tak se hladina glukózy v krvi nezvyšuje ani nedochází k podstatnému vyplavování inzulinu po jídle. Její přeměna v játrech se ale může nepřímo podílet na ztukovatění vnitřních orgánů a na obezitě. Fruktóza zároveň podstatně méně stimuluje centra v mozku, která jsou zodpovědná za pocit nasycení. Než k vám tedy dorazí signál, že jste najedení, sníte toho daleko víc, než kdyby se jednalo o běžnou glukózu.

Umělá sladidla můžeme dále dělit podle kalorické hodnoty. Mezi ta zcela nekalorická, nemající žádný vliv na glykemický index, patří například značky Dianer (sacharin), Irbis Sweet (aspartam) nebo Syndi Sweet (směs aspartamu a acesulfamu). Mezi kalorická řadíme například Sorbit (směs sorbitolu a sacharinu) nebo právě fruktózu.

Ideální variantou jsou sladidla přírodní, především stévie, která je vhodná na pečení i vaření a je nekalorická. Také čekankový sirup má nízký glykemický index a obsahuje pouze 5 % cukru a o 45 % méně kalorií. U některých receptů lze také nahradit klasickou pšeničnou mouku moukou mandlovou či kokosovou, což sníží celkový obsah sacharidů, ale naopak zvýší množství tuku.

„Cukroví má vysoký obsah sacharidů, proto by se mělo konzumovat v uměřeném množství, např. 1-2 kousky ke svačině či po hlavním jídle. Vzhledem k vyšší konzumaci sacharidů je nutné si správně spočítat dávku inzulinu. Pomáhá také zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu, která pomůže hladinu krevního cukru udržet v optimálním rozmezí i při zvýšené konzumaci jídla během vánočních svátků," upozorňuje MUDr. Klára Picková. 

Tradiční zimní koření pomáhá

Zázvor známe hlavně z asijské kuchyně nebo jako podpůrný prostředek proti nachlazení. Pyšní se ale celou škálou příznivých účinků. Působí protizánětlivě, antibakteriálně, pomáhá proti nevolnostem, zvracení a zklidňuje zažívání. Podle metastudie z roku 2018 1 existuje spojení mezi užíváním zázvoru a výrazným snížením inzulinové rezistence. Obézním pacientům pomohl snížit chuť k jídlu i vstřebávání tuků ze střeva.

Skořice je oblíbené voňavé koření původem z tropů. Kromě toho podporuje trávení, urychluje metabolismus 2 a snižuje krevní tlak, což je častá zdravotní komplikace pacientů s obezitou a prediabetem. Skořici si můžete přidat do snídaňové kaše nebo s ní ochutit kávu, případně čaj. Skořice navíc nemá prakticky žádné vedlejší účinky, a je tak vhodným doplňkem 1 ke standardně užívaným lékům.

Zdroj: VÝBĚR INFORMACÍ Z WEBU FREESTYLELIBRE.CZ

Reference:
1. Navrátilová Z. Vybrané druhy rostlin a hub s antidiabetickým účinkem a jejich využití v terapii diabetes mellitusPrakt. lékáren. 2020; 16(2): 88-9.
2. Mirfeizi M, Mehdizadeh Tourzani Z, Mirfeizi SZ, Asghari Jafarabadi M, Rezvani HR, Afzali M. Kontrola diabetes mellitus 2. typu pomocí rostlinných léků: Trojitě zaslepená randomizovaná klinická studie účinnosti a bezpečnosti. Journal of Diabetes. 2016; 8(5):647-56. 

Zpět

15 LET OD PRVNÍHO KONGRESU

V březnu, konkrétně 5. a 6. 3. 2010, se v Brně konal vůbec první kongres Health communication. Z dochovaného programu se dozvíme, že mezi lektory byli PhDr. MUDr. Miroslav Krejčíř, Mgr. Jiří Jedelský nebo PhDr. Jarmila Daxnerová Kvapilová. Témata byla tedy nasnadě: Co vše je možné na první pohled zjistit o klientovi v lékárně, Stres v lékárně nebo Optimální komunikace farmaceutického asistenta. Vzpomínku Miroslava Krejčíře na začátky spolupráce se společností Health communication najdete mezi dalšími v článku BEZ SPOLUPRÁCE SE SKVĚLÝMI LIDMI SKVĚLOU AKCI NEUDĚLÁŠ! na aktuálním Magazínu. Historické fotografie z prvního brněnského kongresu si pak můžete prohlédnout na https://www.healthcomm.cz/ v oddíle ARCHIV. Ať jste již byli účastníky brněnského kongresu před 15 lety, nebo jste v té době zatím jen studovali, můžeme se opět v Brně všichni setkat toto jaro, a to v Quality Hotel Brno Exhibition Centre 9. 4. 2025, kde v jeden den proběhnou dva Pharmacy eventy - dopolední a odpolední, z nichž každý je samostatně akreditován u ČLnK.

V DUBNU V BRNĚ

Srdečně vás zveme na první, prezenční kongres roku 2025, který se bude konat 9. dubna 2025 v Brně, v Quality Hotelu Brno Exhibition Centre. Kongres bude rozdělený na dopolední a odpolední část, každá bude samostatně akreditována. Kongres je určený pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Opět se můžete těšit na kvalitní odborný program a na setkání s lektory, partnery i kolegy z lékáren. Registrovat se můžete již nyní na stránce organizátora: https://www.healthcomm.cz/. Při registraci můžete využít volný vstup přes kód Magazínu: MAG25BR

JUBILEJNÍ X. ON-LINE KONGRES HEALTHCOMMU

Zveme lékárníky a farmaceutické asistenty k účasti na jubilejním, desátém 3D 360° online kongresu Healthcomm Professional – BERN. Společně se od 20. března do 22. dubna 2025 podíváme do Švýcarska, speciálně do jeho hlavního města. Během 30dní můžete studovat v jedinečném konceptu kongresu ve virtuálním světě 3D prostoru. Na účastníky čeká pečlivě vybraný odborný i doprovodný program. Program kongresu bude rozdělen do dvou samostatně akreditovaných bloků přednášek, což vám umožní flexibilně si přizpůsobit účast podle vašich časových možností. Kongres se uskuteční online na platformě www.healthcomm.cz, kde se můžete již nyní zaregistrovat a získat všechny důležité informace. Pokud při registraci zadáte kód PHAR25BE, získáte bezplatný přístup.

DOPORUČUJEME