
Blíží se horké letní měsíce, a proto si zopakujme některé příznaky nedostatku tekutin a rizik pro organismus, a také možnosti, jak správně pít. Adekvátní pitný režim je významnou prevencí řady problémů a onemocnění. Odborníci nám poradí...
MUDr. Jana Ježková, vedoucí oddělení Asistenční služby OZP: „Nedostatek tekutin se dlouhodobě projevuje nejen suchou kůží. Můžeme mít jakoby oschlý jazyk, rty a sliznice vůbec, a obvykle po ránu sucho v ústech. Typickými příznaky nedostatku tekutin jsou bolest hlavy, únava, zhoršená koncentrace, slabost, snížené pocení, stoupající koncentrace moči i vyšší výskyt nežádoucích účinků léků."
Nejen zhoršování chronických nemocí
„Ve vyšším věku je utlumený pocit žízně běžným jevem. Téměř všichni osmdesátiletí nedostatečně pijí a důsledkem je zhoršování chronických onemocnění, riziko trombózy, zmatenost, zapomětlivost, dezorientace, závratě. Příznaky špatného pitného režimu napodobují i některá závažná onemocnění. Potíže jako nevolnost, zvracení, křeče, nízký tlak, mdloby, zrychlené dýchání a tep až šokový stav může vést k bezvědomí a úmrtí. Záleží samozřejmě na celkové kondici, rezervách organismu, věku a přidružených onemocněních, vliv má i teplota a vlhkost okolního prostředí."
.................
Mgr. Adéla Skoupá, konzultantka zdravého životního stylu: „Tekutiny bychom měli doplňovat rovnoměrně během celého dne - po menších dávkách a ne více než 150 ml najednou, abychom organismus nepřetížili."
Specifické situace - specifický pitný režim
Podle Mgr. Skoupé bychom měli mít vodu (nejlépe balenou a neperlivou) během dovolené a při cestování vždy po ruce. V horkém počasí při práci a pohybu venku, ve výrobních halách a při fyzické zátěži se zvyšuje i potřeba tekutin včetně minerálů. Pozor na ledové nápoje, nejsou v těchto situacích vhodné. Pobyt v klimatizovaných prostorách se suchým vzduchem potřebu tekutin zvyšuje.
.................
Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka: „Náš organismus si dokáže vytvořit asi 250 ml vody, zbytek potřebuje dostat prostřednictvím vody, ale i díky správnému jídelníčku. Například polévkami nebo ovocem a zeleninou. V létě jsou ideální například melouny, okurky nebo citrusy, ale i ostatní ovoce a zelenina. Některé druhy zeleniny, například kedlubna nebo lilek, obsahují hodně vlákniny, a k nim je třeba pamatovat na větší množství tekutin."
Ve škole se nepilo
Možná si někteří z nás ještě vzpomenou na dobu, kdy jsme nesměli pít ve škole během vyučování, před obědem ani během něj. To už dávno neplatí. Věra Boháčová k tomu říká:
„Ve stravě se vyplácí pravidelnost, a to platí i pro tekutiny. Můžeme pít i před jídlem, během něj a po něm. Voda je důležitá pro všechny procesy látkové výměny, a tedy i pro správné trávení. Pití během jídla nás navíc nutí dělat drobné pauzy a nehltat. Základem by měla být čistá voda a přírodní minerálky, změnu mohou představovat ředěné ovocné a zeleninové šťávy a neslazený čaj. Trávení podporují hořké nápoje, velmi opatrní bychom měli být s alkoholem a destiláty. Po tučných, smažených a grilovaných pokrmech je vůbec nedoporučujeme, pivo raději nealko."
.................
Letní sportování
Abychom předešli zdravotním rizikům, musíme si připomenout, že různé teploty vyžadují odlišné přístupy k fyzické aktivitě.
RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu při sportu: „Adekvátní hydratace je při sportování v horkých dnech nejdůležitější zásadou. Tělo se ochlazuje pocením, a to vede k významné ztrátě tekutin. Dehydratace zvyšuje srdeční frekvenci a snížení objemu krve. Hodina pohybové aktivity znamená litr vody navíc, při vyšších teplotách až 1,5 litru. Ideální jsou minerálky, které doplňují i potřebné stopové prvky. Pamatujme i na to, že děti se na rozdíl od dospělých viditelně málo potí, ale ztrácí vodu stejně jako dospělí."
Extrémní horko je risk
„Sport se při teplotách vyšších než 35 stupňů nedoporučuje. Mohlo by dojít k vážným zdravotním komplikacím jako je úpal, úžeh nebo tepelný šok. Potíže se objevují kombinací příznaků jako jsou závratě, zmatenost, zrychlený tep, někdy i ke ztráta vědomí a nutnost okamžité lékařské pomoci," upozorňuje Dr. Suchánek.
Takže - hezké léto s lahví s vodou po ruce!
Mgr. Jana Ulíková
JAK PŘEDCHÁZET LETNÍM ZDRAVOTNÍM KOMPLIKACÍM
V březnu, konkrétně 5. a 6. 3. 2010, se v Brně konal vůbec první kongres Health communication. Z dochovaného programu se dozvíme, že mezi lektory byli PhDr. MUDr. Miroslav Krejčíř, Mgr. Jiří Jedelský nebo PhDr. Jarmila Daxnerová Kvapilová. Témata byla tedy nasnadě: Co vše je možné na první pohled zjistit o klientovi v lékárně, Stres v lékárně nebo Optimální komunikace farmaceutického asistenta. Vzpomínku Miroslava Krejčíře na začátky spolupráce se společností Health communication najdete mezi dalšími v článku BEZ SPOLUPRÁCE SE SKVĚLÝMI LIDMI SKVĚLOU AKCI NEUDĚLÁŠ! na aktuálním Magazínu. Historické fotografie z prvního brněnského kongresu si pak můžete prohlédnout na https://www.healthcomm.cz/ v oddíle ARCHIV. Ať jste již byli účastníky brněnského kongresu před 15 lety, nebo jste v té době zatím jen studovali, můžeme se opět v Brně všichni setkat toto jaro, a to v Quality Hotel Brno Exhibition Centre 9. 4. 2025, kde v jeden den proběhnou dva Pharmacy eventy - dopolední a odpolední, z nichž každý je samostatně akreditován u ČLnK.
Druhý březnový týden (od 10. do 16. 3. 2025) bude opět patřit festivalu Týden mozku. Letošní, již 26. ročník, nabídne široké veřejnosti jedinečnou příležitost nahlédnout do světa neurovědy a porozumět funkcím lidské mysli. Akce představí nejnovější vědecké poznatky, ale také praktické tipy, jak mozek udržet v kondici. Týden mozku pořádá Akademie věd ČR v Praze, Brně a dalších městech po celé republice. Andrea Pačesová z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR například vysvětlí, jak mohou neuropeptidy pomoci v léčbě neurodegenerativních nemocí a obezity. Filip Smolík z Psychologického ústavu AV ČR odhalí, jak lidská mysl zpracovává jazyk a jak se vyvíjí naše schopnost mluvit. Účastníci workshopu prozkoumají fascinující svět biologických hodin, které se synchronizují pomocí světla, ale přitom fungují i v naprosté tmě. Vstup na všechny akce festivalu je zdarma, na některé je ale nutná rezervace. Všechny informace na www.tydenmozku.cz.
Srdečně vás zveme na první, prezenční kongres roku 2025, který se bude konat 9. dubna 2025 v Brně, v Quality Hotelu Brno Exhibition Centre. Kongres bude rozdělený na dopolední a odpolední část, každá bude samostatně akreditována. Kongres je určený pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Opět se můžete těšit na kvalitní odborný program a na setkání s lektory, partnery i kolegy z lékáren. Registrovat se můžete již nyní na stránce organizátora: https://www.healthcomm.cz/. Při registraci můžete využít volný vstup přes kód Magazínu: MAG25BR
Zveme lékárníky a farmaceutické asistenty k účasti na jubilejním, desátém 3D 360° online kongresu Healthcomm Professional – BERN. Společně se od 20. března do 22. dubna 2025 podíváme do Švýcarska, speciálně do jeho hlavního města. Během 30dní můžete studovat v jedinečném konceptu kongresu ve virtuálním světě 3D prostoru. Na účastníky čeká pečlivě vybraný odborný i doprovodný program. Program kongresu bude rozdělen do dvou samostatně akreditovaných bloků přednášek, což vám umožní flexibilně si přizpůsobit účast podle vašich časových možností. Kongres se uskuteční online na platformě www.healthcomm.cz, kde se můžete již nyní zaregistrovat a získat všechny důležité informace. Pokud při registraci zadáte kód PHAR25BE, získáte bezplatný přístup.